Over Data

Over Data

Allardata gelooft in een data-driven future. Nu al profiteren bedrijven om door middel van data betere analyses te maken, efficiënter te werken en aandacht te focussen. Dit zal alleen maar groeien.

Van data naar informatie, kennis en wijsheid. In alle sectoren. Om beter te werken en het leven te optimaliseren. Niet alleen zakelijk, maar ook privé. Denk maar eens aan het meten van je hartslag, je bloeddruk en je zuurstofopname tijdens het sporten. Data omtrent eten, slapen en beweging. Het is allemaal mogelijk!

Door het internet is er steeds meer informatie beschikbaar. Bedrijven, maar ook overheden, scholen en zorginstellingen slaan steeds meer data op om in de toekomst gericht te handelen vanuit kennis en historie. Om bijvoorbeeld iemand beter te maken, te kunnen helpen, gericht diensten aan te bieden en specifieker in te kopen.

Wat gebeurt er met deze gegevens? Wie krijgt er toegang tot de gegevens? Vragen die menigeen zal stellen nu we veel van elkaar weten zonder elkaar gesproken te hebben. Eng? Nee. Want uiteindelijk brengt het ons verder, maakt het ons wijzer en helpt het ons in het dagelijkse – en zakelijke leven. Data is de toekomst.

Data Wereld

Stappen van data naar informatie naar inzicht

Databronnen

Bijvoorbeeld Excel spreadsheets, databases of log bestanden.

Data bewerken en combineren

Data selecteren, inladen, bewerken, combineren en transformeren.

Over visualisaties

Grafieken en visuele weergaves laten data tot leven komen.

Over analyseren

Opzoek naar patronen, naar gerichte antwoorden en nieuwe inzichten.
De bekendste en meest gebruikte databron is wel Excel. Maar naast Excel heb je diverse andere bronnen waarin informatie wordt opgeslagen en bijgehouden, zoals websites en databases. Voor ledenadministratie, contactgegevens van klanten of registraties van betalingen bijvoorbeeld. Maar ook ERP-systemen voor voorraadbeheer en inkoop zijn databases waar enorme hoeveelheden gegevens worden opgeslagen. Dat betekent niet dat het analyseren van data veel tijd in beslag neemt. Een databron hoeft niet groot te zijn, om waardevolle informatie te bevatten. 
 In databronnen wordt informatie opgeslagen. Informatie die nuttig is voor het bedrijf. Maar dan moet het wel eerst ingelezen, bewerkt en gecombineerd worden. Dit proces staat ook wel bekend om ETL (extraheren, transformeren en laden). Vooral het laden, het combineren, is belangrijk. Bijvoorbeeld wanneer je de database, een softwarepakket voor de boekhouding, wil combineren met informatie over het weer in Nederland. Daar heb je dus meerdere databronnen voor nodig. Bewerking van de databron kan nodig zijn om bijvoorbeeld gegevens in het juiste formaat om te zetten. Denk aan het omzetten van valuta, meeteenheden of tijdzones. Het proces van combineren en bewerken is cruciaal om de juiste informatie naar boven te halen om deze vervolgens te visualiseren. Pas dan kunnen er juiste conclusies worden getrokken en wordt data kennis. 
 De data is verzameld, samengevoegd, bewerkt en gefilterd. Het is tijd om de informatie te presenteren in een duidelijke weergave. Eén beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Allardata maakt bij voorkeur gebruik van de applicaties van Qlik (QlikView en Qlik Sense) voor het visualiseren van data. Er worden diverse grafieken getoond. Trendgegevens in een lijngrafiek, vergelijkingen in een staafdiagram en verdelingen in een cirkeldiagram. Eenvoud en relevantie zijn belangrijk in het goed overbrengen van data vertaald naar informatie. Allardata helpt. 
 Data verzamelen is één, visualiseren twee en analyseren is drie. Na de visualisatie, waarin diverse grafieken te zien zijn, begint eigenlijk pas het échte werk. Analyseren en concluderen. Je stelt jezelf de vraag: wat heeft het bedrijf of instelling aan deze gegevens? Waarom zijn ze zo belangrijk? Wat zegt zo’n grafiek nu eigenlijk? Waar zitten de uitzonderingen? En wat heeft de ene grafiek met de andere grafiek te maken? Soms zie je het in één oogopslag. Bijvoorbeeld bij een stijgende lijn als de omzet gestegen is, het aantal bezoekers is toegenomen of er meer verkocht is in een bepaalde periode. Soms is er wat meer analysewerk voor nodig. Maar men wordt altijd wijzer. Vooral als patronen zich herhalen en zich laten voorspellen en er nieuwe vragen komen. 

Inzicht uit data, hoe werkt dat?

QlikView

Allardata werkt met QlikView: een platform voor het onttrekken, analyseren en visualiseren van data. Door middel van QlikView kunnen bedrijven, waar en wanneer ze willen, betrouwbare informatie raadplegen. Alle relevante data verzamelend in één applicatie. Snel, flexibel en betrouwbaar. Dat maakt QlikView tot hét Business Intelligence platform van dit moment.

Lees meer over QlikView

Qlik Sense

Qlik Sense, het innovatieve broertje van QlikView, maakt het gebruikers (bedrijven, overheden en individuen) vandaag de dag nóg gemakkelijker om data in detail te analyseren, verbindingen te leggen en te visualiseren. De applicatie is net als QlikView 24/7 toegankelijk om antwoord te bieden op de meest prangend vragen. Zowel toegankelijk via desktop als mobiel. Het Business Intelligence platform wint aan populariteit doordat het eenvoudig in gebruik en gemakkelijk aan te leren is. Interactieve dashboards bouwen kan voortaan iedereen.

Lees meer over Qlik Sense

Andere data oplossingen

QlikView en Qlik Sense zijn niet de enige platformen voor de Business Intelligence markt waarmee gebruikers eenvoudig data kunnen raadplegen, onderzoeken en verbinden. Er zijn er meer, bijvoorbeeld Tableau, Oracle, Cognos, SAS of Pentaho. Ieder pakket zijn eigen mogelijkheden. Afhankelijk van het onderzoeksdoel, de branche, de grootte van de onderneming en de automatiseringsmogelijkheden kijkt Allardata naar de beste match op software gebied. Maar wijzer; dat worden we sowieso. Ongeacht welke software. Allardata adviseert je graag!